Descriere
DEKAfib picături lichide este un este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale pentru regimul dietetic al fibrozei chistice (mucovuscidoză)
Se deosebește de alte complexe multivitaminice din comerț prin compoziția sa specifică pacienților afectați de fibroză chistică și asigură o încărcare adecvată a vitaminelor și nutrienților într-o formă ușor de consumat, în special pentru bebeluși și copii mici.
Pentru a suplini necesarul de vitamine datorat absorbtiei deficitare asociate fibrozei chistice, DEKAfib picături lichide conține atât cantități mai mari de vitamine solubile in grăsimi, cât și trigliceride cu lanț mediu care favorizează digestia și absorbția vitaminelor.
Doza zilnică orientativă recomandată este:
Vârsta |
0-12 luni |
1-3 ani |
3-8 ani |
>8 ani |
Doza zilnică |
2 picături
(0,1 ml)
|
4 picături
(0,2 ml) |
6 picături
(0,3 ml) |
10 picături
(0,5 ml)
|
DEKAfib picături lichide conține 7 ml de produs.
Fibroza chistică
Fibroza chistică (pe scurt FC), este o afecțiune moștenită genetic care poate afecta pe oricine. Apariția sa este cauzată de moștenirea unor gene defecte. Fiind o boală genetică, nu este contagioasă, iar boala se dezvoltă numai la cei care au moștenit aceste gene de la ambii părinți. Cei care au moștenit o singură genă defectuoasă sunt numiți purtători. Pacienții cu fibroză chistică pot prezenta simptome clinice extrem de variate. Tratamentul și severitatea bolii pot fi, de asemenea, variate.
Datorită naturii genetice a bolii, în prezent FC nu este vindecabilă, dar cu îngrijire și atenție corespunzătoare, durata de viață a persoanelor care trăiesc cu fibroză chistică poate fi prelungită cu zeci de ani. În plus, testul pentru sugari care detectează FC în stadiile sale incipiente a devenit disponibil în serviciile medicale specializate.
Din fericire, speranța de viață s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, datorită îngrijirii adecvate și diagnosticării precoce. Pe plan internațional, se poate spune că aproximativ jumătate dintre pacienții afectați au 40 de ani sau mai mult, iar perspectivele pentru nou-născuții recent diagnosticați cu fibroză chistică, se îmbunătățesc constant.
Fibroza chistică poate provoca modificări la nivelul mai multor organe, însă principalele probleme sunt cauzate de afectarea plămânilor, a tractului intestinal (tubul digestiv), pancreasului și ficatului.
Plămânii
Peretele interior al plămânilor este în mod normal căptusit de o membrană subțire cu mucus ce are rol protector. Dacă particulele de praf și bacteriile pătrund până la acest nivel, nu pot cauza probleme prin prezența lor acolo. Totuși, în cazul bolnavilor de FC, acest strat de mucus este mai gros și mai lipicios, înfundă cu ușurință căile respiratorii, și are efectul opus, oferind un teren propice pentru bacteriile ajunse acolo, provocând astfel infecții continue.
Pancreasul
Ca urmare a inflamației continue din fibroza chistică, care duce la formarea de țesut cicatricial la nivelul pancreasului, este afectată producția de insulină, astfel încât la acești pacienți se poate dezvolta așa-numitul diabet cu FC.
Intestinele
Afectarea pancreasului în FC ridică și o altă problemă, deoarece în lipsa enzimelor pe care pancreasul le produce, pacientul cu fibroză chistică nu poate digera corespunzator alimentele pe care le consumă. Enzimele nu pot ajunge la alimente din cauza mucusului gros prezent, deci nu le pot pot descompune, iar substanțele nutritive nu sunt utilizate. De aceea, este important ca persoanele care trăiesc cu fibroză chistică să beneficieze de o alimentație adecvată.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.